Navigace

Obsah

Solme s rozumem aneb sůl škodí našemu zdraví

Typ: ostatní
O soli

"Solme s rozumem,“ vyzývá hlavní hygienik. Závislost na soli vzniká velice rychle

Vysoký krevní tlak nebo špatně fungující ledviny. I to může být důsledkem toho, že po solničce saháme častěji, než by bylo zdrávo. Kolik soli bychom tedy měli za den v potravinách sníst, abychom nepřekračovali doporučené dávky? Maximálně zarovnanou čajovou lžičku. Solíme s rozumem je i název kampaně, kterou dnes zahájil hlavní hygienik Vladimír Valenta.

Jednou z cest, jak snížit objem konzumované soli, je i její menší spotřeba ve školních jídelnách a restauracích. „Chtěli bychom ovlivnit celkovou spotřebu soli nejenom prostřednictvím školních jídelen a restaurací, ale ve všech možných cestách a všemi možnými způsoby,“ vysvětluje. 

Konzumace soli se v Česku pohybuje okolo 15-16 gramů za den, což několikanásobně převyšuje doporučení Světové zdravotnické organizace, které činí pro dospělého 5 g soli denně. K pokrytí nutné potřeby soli v organismu by ale stačily i 2 gramy denně. 

Závislost na solné chuti totiž vzniká velmi rychle, podle studií u populace ve věku 10 let je spotřeba soli 10 gramů na osobu na den, což je více než několikanásobek doporučené dávky pro daný věk. Nejvíce soli dostáváme prostřednictvím hotových potravin

Ale čím sůl v běžném životě nahradit? „Nejefektivnější cesta spočívá v potravinářském sektoru, protože 80% denní dávky dostáváme prostřednictvím hotových potravin, 10% dostáváme cestou slánek na stole,“ upozorňuje. 

Převzato z vysílání Českého rozhlasu dne 25.02.2016


Vytvořeno: 25. 2. 2016
Poslední aktualizace: 25. 2. 2016 12:08
Autor: starosta